2012. április 18., szerda

ROM SBF

Motorola Defy SBF

2.2 Froyo telepítése


Telepíteni kell egy 2.2-es (Froyo) romot, ha még nem az lenne a telefonodon. Tudnod kell, hogy ha a következõ leírás alapján telepítesz 2.2 Froyot, akkor már nem tudsz visszatérni a régi 2.1 Eclair rendszerre! Ennek megkerülése lehetséges, de egyrészt sokkal komplikáltabb másrészt már nem is olyan fontos, mióta kijöttek a hivatalos Froyok.
A telepítés történhet a Motorola Software Update programmal, amennyiben még a gyári Eclair 2.1-es Android van a telefonon (letöltés innen) vagy az RSD Lite programmal (letöltés innen). 
A második megoldást fogom ismertetni. Két romot javaslok: a 3.4.2_177-005_NORDIC (letöltés innen) és a 3.4.2_179-002_CEE (letöltés innen) verziókat, bármelyiket választhatod. 
Javaslom a letöltött SBF-et rövidebbre névre átnevezni (próbáld mondjuk kb. 20-30 karakter hosszú névvel) és valamelyik meghajtó fõ (gyökér) könyvtárába másolni, mert a hosszú file név illetve a hosszú elérési út néha megzavarhatja a folyamatot! Az sem árt, ha van a közelben egy másik PC is, mert idõnként sikertelen telepítésnél már csak egy másik gépen érünk el eredményt (én is jártam már így).


1.1 Amennyiben még nincs a PC-den telepítve, töltsd le és telepítsd a Motorola handset USB driver (operációs rendszerednek megfelelõ (32bit vagy 64bit) verzióját (letöltés innen )!


1.2 Majd telepítsd az RSD Lite programot (letöltés innen) egy PC-re és indítsd el! (Legjobb, ha notebookra telepíted, mert annak van akkummulátora és áramkimaradás esetén sem száll el – zivataros idõben én egy asztali PC-n nem állnék neki, nehogy egy áramszünet miatt probléma lépjen fel.)


1.3 Kapcsold ki a telefont, majd a hangerõ le gomb nyomva tartása mellett kapcsold be újra a telefont úgy, hogy tartsd továbbra is 4-5 mp.-ig benyomva a hangerõ le gombot, majd engedd fel azt is! Ekkor megjelenik egy Android robot és felette egy fehér háromszög benne egy sárga felkiáltójellel. Nyomd meg egyszerre a hangerõ fel és le gombokat! Ekkor bejön a Recovery menü (Android system recovery). Ha nem történne semmi, akkor egy régebbi gyári (stock) recovery van a telefonon és ilyenkor a képernyõ jobb alsó sarkára kell bökni.


1.4 A hangerõ gombokkal állj a Wipe cache partition sorra és nyomd meg a bekapcsoló gombot!
A kijelzõn megjelenik az alábbi szöveg:


--Wiping cache...
Formatting CACHE:
Cache wipe complete.


A megjelenõ E:Can't open... vagy E:Can't mount... kezdetû sorokkal ne törõdj!


1.5 Ezt követõen a Wipe data/factory reset sort válaszd ki, majd azon belül pedig a középsõ “Yes -- delete all user data“ sort és nyomd meg a bekapcsoló gombot! Ez hosszabb ideig tart majd. Ezzel visszaállítottál mindent a gyári állapotra.
A kijelzõn megjelenik az alábbi szöveg:


--Wiping data...
Formatting DATA:
Data wipe complete.


A megjelenõ E:Can't mount... kezdetû sorral ne törõdj!


1.6 A Reboot system now soron vagy, nyomd meg a bekapcsoló gombot! A kijelzõ törlõdik, a led fehér lesz, majd megjelenik a Motorola logo, aztán az ANDROID felirat, ami most kicsit hosszabban lesz látható a szokottnál. Végül betöltõdik a telefon és megjelenik a zöl Android robot a beállításokhoz.
Ennél a pontnál elõfordulhat, hogy megjelenik ugyan a Motorola logó, de nem lép tovább, esetleg folyamatosan újraindul. Ilyenkor vedd ki az akksit kb. fél percre, majd tedd vissza, és lépj a következõ pontra!
De ez az akksikivevõs akció elkerülhetõ, ha a Reboot system now soron a bekapcsoló gomb megnyomásakor már benyomva tartod hangerõ fel gombot! Ebben az esetben már simán bejön a bootloader.


1.7 A telefont kapcsold ki, majd elõbb a hangerõ fel gombot nyomva tartva kapcsold be a telefont - tartsd hosszan (3-4 mp.) benyomva mindkét gombot - és utána csatlakoztasd USB kábellel a géphez (vagy a hangerõ fel gombot nyomva tartva csatlakoztasd az USB kábellel a telefonodat a PC-hez), ekkor a képernyõ bal felsõ sarkában a Bootloader felirat jelenik meg.
Kb. így:


Bootloader
09.10


Battery OK
OK to Program
Transfer Mode:
USB


1.8 Indítsd el az RSD Lite programot. A PC képernyõ közepén a Model felirat alatt látnod kell a telefon típusát (ez a processzorra utaló "OMAP3630" elnevezés).




1.9 A képernyõ felsõ részén a Filename mezõ melletti „...” gomb megnyomásával lehet kiválasztani a telepítendõ Froyo SBF állományt. (Vigyázz arra, hogy ne egy USB kulcsról tallózd be, mert akkor nagyon lassú lesz!) Ezt követõen kattints a Start gombra és a telefonra feltelepül a Froyo. A folyamat végén a telefon újraindul és az RSD Lite programban a Result oszlopban a "PASS" felirat jelenik meg az "In process..." helyett.


Megjegyzés: Többeknek volt olyan, hogy amikor végigment az RSD Lite (100%), akkor nem írta ki, hogy Finished, de betöltött a telefon. A  telefon indulása után én mindig elkezdem használni (elindítok rajta ezt-azt) és ilyenkor nálam már kiírja, hogy "Finished / PASS". De ha ekkor sem tenné, ilyenkor már nyugodtan le lehet húzni a PC-rõl a telefont, mert az RSD Lite akkor már úgysem csinál semmit.


1.10 Hiba esetén szintén újraindul a telefon, de az Android feliraton nem tud túllépni a telefon, és az RSD Lite Status oszlopában az van, hogy "Please manually power up this phone". 
Az is lehet, hogy a telefon csak a Motorola logoig jut el és nem hajlandó továbblépni vagy folyamatosan újraindul. (Ez az ún. bootloop jelenség, olyankor jön elõ, amikor valami probléma történik flasheléskor, vagy valami olyat flashelünk amit nem kéne, vagy nem úgy kéne.)
Ne ess pánikba! Vedd ki az akksit (legalább 5-10 másodpercre), majd tedd vissza és ismételd meg az 1.3-1.6 lépéseket!






3 megjegyzés:

  1. nekem nem indul újra a teló sőt be sem kapcsol

    VálaszTörlés
  2. nekem nem indul újra a teló sőt be sem kapcsol

    VálaszTörlés
  3. Nagyon köszönöm ,hogy segített ezzel az oldallal! Végre sikerült rendbe tenni a telefonomat.

    VálaszTörlés